jonge vrijwilligers

Wil je jonge vrijwilligers? Ga jong denken!

Laatst was in Nieuwsuur een item over SIRE. Of SIRE nog wel bestaansrecht had. Wat me vooral bijbleef was een van de oprichters van SIRE aan het woord. Paul Mertz over de campagne die hij nog graag zou willen maken.

“Een campagne tegen onnodig Engels”. Modieus gedoe, daar is deze meneer erg op tegen.

Ik denk dat hij niet de enige is die zich ergert aan Engels taalgebruik. Taal is voor veel mensen een gevoelig ding. Maar taal is ook een veranderlijk iets. Taal gaat met de tijd mee.

Times are changing

Zo’n campagne tegen onnodig Engels zou geen kans van slagen hebben.

Vanmorgen nog hoorde ik mijn jongste twee kinderen van 11 en 13 tegen elkaar in het Engels praten tijdens een spelletje. Die van 11 sprak een prachtige zin foutloos uit! Dat heeft hij echt niet op school geleerd.

Moet ik hem nu vertellen dat ik liever geen onnodig Engelse wil horen? Ik dacht het niet!

Laten we verandering omarmen

Elke jeugd zorgt voor verandering. Denk aan Elvis en The Rolling Stones, jongens op opgevoerde brommers en nu de digitale revolutie. Denk je dat het ooit teruggedraaid kan worden?

Kijk eens naar deze aflevering van het Polygoonjournaal. Daar moet je toch van grinniken. Zo heerlijk ouderwets.

Ook vrijwilligerswerk verandert

Met elke nieuwe generatie zal het vrijwilligerswerk meer veranderen. De jonge vrijwilligers van nu zijn straks alweer oude vrijwilligers. En de volgende generatie zal weer nieuwe veranderingen meebrengen.

Daar doen we niets aan en het is onzinnig om te denken dat we dit tegen kunnen houden. Wat we moeten doen, is meebewegen en mee veranderen. Op zoek gaan naar kansen.

Nieuwe tijden, nieuwe kansen

Ik zie steeds vaker initiatieven voorbij komen die prachtig zijn en helemaal aansluiten bij deze tijd. Het principe van Pay it Forward, bijvoorbeeld. Jij doet iets goeds en iemand anders neemt het over en geeft het door.

Een estafette die een sneeuwbaleffect kan veroorzaken. De Ice Bucket Challenge. Misschien geen vrijwilligerswerk, maar wel grappig én effectief.

Anders kijken naar vrijwilligerswerk

En zo moeten we kijken naar manieren om vrijwilligerswerk mee te veranderen. Laten we kansen zoeken!

• Benader saaie vrijwilligersklussen vanuit een andere hoek
  • Doe iets geks met een vacature
  • Klets lekker mee op Social Media
  • Maak grappige filmpjes en doe vooral mee aan hypes
  • Bedenk gave acties om jongeren warm te krijgen voor jouw organisatie

Er is geen toverformule waarbij je met je vingers knipt en de jonge vrijwilligers massaal binnenstromen.

Je zult aan de bak moeten en met de blik van een kind om je heen moeten kijken. Verbaas en verwonder je over de wereld om je heen.

Verdiep je in jongeren

Verdiep je in jongeren, maar niet vanuit het oogpunt van een volwassene. Ik zie mensen die zich verwonderen en het vervolgens afkeuren hebben. Omdat het raar en anders is. Het is vast weer een volgende ‘hype’.

Misschien is dat zo en hangt het leven van jongeren wel van hypes aan elkaar.

Maar als de jongeren van hypes houden, kun je maar beter zorgen dat jij het ook leuk gaat vinden. Of in ieder geval onderzoekt of je er iets uit kunt halen voor jouw organisatie.

Dus kijk niet achterom, maar ontdek wat je als organisatie kan leren van Pokémon Go, SnapChat, Starbucks en de Pindakaashype die nu gaande is.

Online training (heel hip) over jonge vrijwilligers

Wil je ook leren hoe jongeren denken en hoe je dat voor jouw organisatie kunt gebruiken?

Doe dan mee met de cursus Klaar voor de Jonge Vrijwilliger. Hierin leer je wat jongeren belangrijk vinden, wie de ideale jonge vrijwilliger is voor jouw organisatie én hoe je jouw organisatie aantrekkelijk kunt maken voor jongeren.

Voor wie nog wel om wil kijken, vond ik deze video over de geschiedenis van de Nederlandse taal. Iemand die terug wil?

Foto  Max Bender

Meepraten?